eXTReMe Tracker

Albertx

Aukema

Artworks

over Albert

 

Biografie en werkproces:

 

Albert Aukema (1957 Koudum) bracht zijn jeugd door op het Friese platteland. Tegenwoordig werkt en woont hij in de stad Groningen.

Als achttienjarige volgde hij voor een jaar de richting monumentale kunst aan de kunstacademie Vredeman de Vries in Leeuwarden. In een veel later stadium studeerde hij alsnog af als beeldhouwer aan de Klassieke Academie Voor Beeldhouwkunst in Groningen. Al bij aanvang van zijn studie en nog steeds staan de mens en het menselijk lichaam veelal centraal in zijn werk.

Terugkerende thema’s in zijn werk zijn kwetsbaarheid tegenover kracht.

De mens die zich verhoudt tot de medemens en op meta-niveau tot  natuur en Kosmos met daarin de vrouw als metafoor voor de moederlijke oerkracht.

De dynamiek die dit te weeg brengt en de overgang van figuratie naar abstractie laten ruimte voor verbeelding bij de beschouwer.

 

Zijn afstudeerbeeld femme voilée stond na de Academie groepsexpositie nog enige maanden voor de Martinikerk in Groningen en verhuisde eind 2016 naar het Hanzeplein in Groningen, waar het inmiddels deel uit maakt van de collectie van het UMCG Groningen.

Met dit beeld laat hij een oude en een nieuwe wereld samen komen: het serene, klassieke en Oosterse enerzijds en de hedendaagse autonomie van de vrouw anderzijds. De vrouw die experimenteert met haar vrouw-zijn, haar religie, haar cultuur en eigen identiteit. Een oude en een nieuwe wereld: ze worstelen, komen ergens samen.

Het beeld houdt ons vooral een spiegel voor: Met welke ogen kijken we? Ontmoeten we de ander of blijft die een vreemde? Weten we waarom deze vrouw voor een sluier heeft gekozen? Haar al dan niet bewuste keuze geeft  haar wellicht juist vrijheid in plaats van beperking en maakt die vrijheid het haar mogelijk om naar nieuwe wegen te zoeken  om haar vrouwelijkheid aan deze veranderende wereld te tonen.

Bodyorganic (2018)is uitgevoerd in Portugees marmer op een sokkel van Corten staal en staat aan de Hereweg 111 in Groningen.

Ook in deze sculptuur komt op ingetogen wijze  het spanningsveld tussen figuratie en abstractie  tot uiting en laat daarbij  ruimte voor een eigen betekenisgeving / invulling  door de beschouwer.

 

Moeder Met Kinderen (2021)uitgevoerd in Portugees marmer is een figuratieve compositie bestaande uit drie mensfiguren. Een zwangere vrouw, zowel letterlijk als figuurlijk een krachtige metafoor voor vruchtbaarheid met tegen zich aan haar twee jonge kinderen. Dit werk staat eveneens in de publieke ruimte aan de Hereweg 103 in Groningen.

Reliëf/Sculptuur XI (2021), is een statement tegen het op grote schaal voorkomende misbruiken van kinderen op seksueel gebied. Het laat op subtiele maar ook pijnlijke wijze de verhoudingen binnen het grote Katholieke Instituut zien met ook hier de ruimte voor eigen betekenisgeving.

 

Vanaf 2021 tot op heden ontstaan een serie organisch abstracte werken in verschillende materialen, allen met als titel Ego Sum.

De werken staan dicht bij Albert, als mens en kunstenaar en je zou dit werk als autobiografisch kunnen beschouwen.

 

beelden

 

tekeningen

 

Nieuws

 

Ego Sum IV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Expositie 'Paradijsvogels' @ Hortus Botanicus Haren 21/05/23 - 24-/09/23.

 

 

Ego Sum III, abstract in brons.

Hortus Botanicus Haren 21/05/23 - 24-/09/23.

contact:

 

Info: s.v.p stuur een e-mail of WhatsApp bericht naar:

 +31,  Zes, Drie, Drie, Één, Vijf, Zeven, Acht, Vijf, Nul.

 

 

mail: info@albertaukemaartworks.nl

linkedin.com/in/albert-aukema-b64ab78

https://www.instagram.com/albertaukemaartworks/

https://www.facebook.com/albertaukemaartworks/

© AlbertAukemaArtworks 2023